Ιστορία του ελληνικού καφέ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ο ελληνικός καφές είναι μια μοναδική παγκοσμια παρασκευή. Η παρασκευή του απαιτεί καϊμάκι στην επιφάνεια και ιζήματα στο κάτω μέρος του φλιτζανιού Παρά τη μεγάλη ποικιλία καφεδων που υπάρχει στην Ελληνική αγορά, εξακολουθεί να είναι στη καρδιά και στην πρώτη πρωινή προτίμηση των Ελλήνων Οι τουρίστες θα τον πιούν γιατί είναι ντόπιο προϊόν και μετά τρελαίνονται για να τους τον διαβάσει κάποιος.  Λέγεται πως

  • Οθωμανοί Τούρκοι εισήγαγαν στην Ελλάδα στον καφέ, καθώς η χώρα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για σχεδόν 400 χρόνια (1453 – 1821).
  • Οι αδελφοί Λουμίδης ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν έτοιμο αλεσμένο καφέ στην Ελλάδα. Το 1913 ήρθαν στον Πειραιά από το χωριό τους . Έμαθαν την τέχνη του καβουρδίσματος καφέ ως εργάτες. Μέχρι το 1919 είχαν το δικό τους πρώτο κατάστημα πώλησης καφέ στο κοινό. Τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ Λουμίδης. Ο καφές Λουμίδης έγινε ο # 1 προτιμώμενος ελληνικός καφές στην ηπειρωτική Ελλάδα και ανάμεσα στους ομογενείς ομογενείς παγκοσμίως.
  • Bravo Ελληνικός παραδοσιακός καφές Η οικογένεια Σαμουρκά ήταν το δεύτερο μέρος της ιστορίας του καφέ στην Ελλάδα. Το 1923 η οικογένεια ξεκίνησε μια επιχείρηση καφέ στην Αθήνα. Σταδιακά και σταθερά δύο από τα μέλη της οικογένειας προχώρησαν στην ίδρυση της βιομηχανίας καφέ BRAVO . Κάτω από την καινοτόμο διαχείριση, η Bravo πέτυχε να γίνει μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία με πιστούς πελάτες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικού καφέ παγκοσμίως.
  • Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 η Ελλάδα ονομάζει αυτό τον τύπο καφέ με το αρχικό του όνομα. Τούρκικος καφές.
  • Το 1955 η Τουρκία απέκλεισε Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν. Οι Έλληνες αντέδρασαν ενάντια σε οτιδήποτε είχε την λέξη “Τουρκικά” στην καθημερινότητά τους. Έτσι και διέγραψαν τον “Τουρκικό καφέ” από το ελληνικό λεξιλόγιο.
  • Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η Ελλάδα καθιέρωσε μόνιμα τον “ελληνικό καφέ” ως τη σωστή ονομασία για τον καφέ της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *