Υγεία

Ο Ελληνικός Καφές, Κάνει Καλό στην Υγεία

Στο νησί της Ικαρίας, τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός καφές απέκτησε μεγάλο σεβασμό καθώς έχει σπουδαία οφέλη για την υγεία. Η μελέτη στην Ικαρία και τα επεισόδια του Dr. Oz στην TV έδωσαν μια νέα προοπτική.

Ο Δρ Σιάσος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του ελληνικού καφέ στη μελέτη του για τους Ικάριους.Το συμπέρασμα της έρευνάς του τελείωσε με ένα γεγονός:
“Ο ελληνικός καφές θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για μεγάλη ζωή “
Ο Δρ Oz (τηλεοπτική προσωπικότητα) επεσήμανε τα οφέλη για την υγεία μας που παρεχει ο ελληνικός καφές. Η υγεία της καρδιάς και ο ελληνικός καφές έχουν μια ισχυρή σχέση. Θεωρείται ένα κορυφαίο ” σούπερ-φαγητό ”
Ελληνικός καφές για μακροβιότητα: η μελέτη της Ικαρίας
Ο Δρ. Γεράσιμος Σιάσος ανακοίνωσε μια ερευνητική μελέτη που δείχνει τη θετική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ελληνικού καφέ και καλής καρδιαγγειακής υγείας. Το περιοδικό Vascular Medicineδημοσίευσε τα αποτελέσματά του στις 18 Μαρτίου 2013.
(Πλήρες άρθρο στη διεύθυνση: http://vmj.sagepub.com/content/18/2/55.long )

Ο Δρ Σιάσος (Ιατρική Σχολή Αθηνών) και η ομάδα του πήγαν στο ελληνικό νησί της Ικαρίας για την έρευνά τους. Βρήκαν 142 εθελοντές (71 άντρες-71 γυναίκες) που ζούσαν συνεχώς στο νησί. Η ηλικία τους ήταν άνω των 65 ετών.
Γιατί η Ικαρία και όχι άλλο ελληνικό νησί;
Ο λόγος είναι τόσο απλός. Οι Ικαρες έχουν την υψηλότερη υγιή μακροζωία στον κόσμο . Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 90 ετών .
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 87% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία . Η μελέτη παρουσίασε τη μείωση της καρδιακής νόσου και τον κίνδυνο καρδιακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με διαφορετικούς τύπους καφέ καταναλωτών.
Μετά, Ο Δρ. Οζ κοινοποίησε τη γνώμη του για τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία.
Ο Δρ Μεχμέτ Όζ Τον Απρίλιο του 2013, ο διάσημος Τούρκος-Αμερικανός καρδιολόγος Dr. Mehmet Oz δήλωσε στην τηλεοπτική του εκπομπή ότι ο βρασμένος ελληνικός καφές έχει το ελιξίριο για μεγαλύτερη ζωή. Το κύριο όφελος του, σύμφωνα με τον Δρ Oz, είναι η ικανότητά του να μειώνει την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Προτείνει μια δόση τριών έως πέντε cups demitasse ανά ημέρα. ( Σημείωση : 1 φλιτζάνι demitasse = 2 fl oz / 60 ml).
Για τον Δρ Oz ο ελληνικός καφές είναι υγιής και επεκτείνει τη ζωή. Βασίστηκε στη δήλωσή του σε δύο γεγονότα:
Κατ ‘αρχάς, ο βρασμός του καφέ εξάγει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Δεύτερον, η σκόνη του ελληνικού καφέ δίνει πιο συγκεντρωμένα αντιοξειδωτικά ανά ουγγιά πόσιμου υγρού. Τόνισε την χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη του ελληνικού καφέ.

Αυτή η λεπτομέρεια συμβάλλει πολύ στην εικόνα του οφέλους για την υγεία. (Σύμφωνα με το caffeineinformer.com 1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ (” Metrios “) περιέχει 50 mg καφεΐνης).